Voorwaarden
Algemene Leveringsvoorwaarden van de V.O.F. NCA
1. Aanbieding en toepasselijkheid
Deze voorwaarden zijn toepasselijk op alle tussen partijen geldende rechtsbetrekkingen uit de onderhavige overeenkomst, of uit nadere overeenkomsten in de toekomst, of uit welken anderen hoofde hoegenaamd dan ook. Aanbiedingen en andere uitingen van de partij die de onderhavige voorwaarden hanteert (hierna “de leverancier”) zijn vrijblijvend bedoeld. Zij zijn derhalve vrijblijvend, voor zover het tegendeel niet ondubbelzinnig blijkt. Toepassing van de door de wederpartij van de leverancier (hierna te noemen “de afnemer”) ingeroepen algemene voorwaarden wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen, behoudens en voor zover nadrukkelijk schriftelijk anderszins is overeengekomen.
2. Prijs
Tenzij anders overeengekomen gelden de opgegeven prijzen voor levering met als eindbestemming het op de order vermelde adres in Nederland. Prijsopgaven zijn exclusief BTW en andere heffingen welke van overheidswege worden c.q. zijn opgelegd, behoudens en voor zover anderszins aangegeven en voorts te allen tijde onder voorbehoud van prijs- c.q. kortingswijzigingen als zodanig aangegeven door de leverancier. Wijzigingen in arbeidslonen of in de kostprijzen van grondstoffen, materialen of data, voor zover die onmiddellijk ter zake van de overeengekomen prestatie worden besteed resp. gebruikt, zullen terstond door de leverancier mogen worden doorberekend, zonder enige verdere opslag. Eventuele installatiekosten, montagekosten en andere in verband met de levering te maken kosten zijn niet in de prijs inbegrepen, tenzij anders overeengekomen. Opgegeven prijzen zijn alleen dan bindend, indien die bedoeling onmiskenbaar blijkt. In de overige gevallen gelden zij als een geheel vrijblijvende prijsindicatie. Voor orders beneden € 125,00 zullen orderkosten worden berekend, welke overeenkomstig de tussen leverancier en afnemer te doen gebruikelijke wijze in rekening worden gebracht.
3. Levering en retourzending
3.a De opgaven van leveringstermijnen in aanbiedingen, bevestigingen dan wel nadere overeenkomsten worden naar beste weten verricht en zullen zoveel mogelijk in acht worden genomen, doch zijn niet bindend en ten hoogste als indicatie bedoeld. In geval van enige overschrijding van enige opgegeven termijn zal de leverancier in overleg treden met de afnemer ter zake de alsdan te treffen maatregelen, welke in beginsel voor rekening en risico van de afnemer zijn en blijven.
3.b Iedere partij kan de nakoming van zijn verplichtingen opschorten, indien haar na het sluiten van de overeenkomst omstandigheden ter kennis komen die goede grond geven te vrezen dat de andere partij haar daartegenoverstaande verplichtingen niet zal nakomen.
3.c Indien en voor zover sprake is van enig gebrek dan wel defect in de levering dan dient het gebrekkige/defecte goed binnen een tijdspanne van maximaal 8 dagen, welke periode ingaat op het moment van levering, aan de leverancier te worden geretourneerd in ongebruikte staat en inclusief onaangebroken verpakking, onder schriftelijke vermelding van de klacht met een redengeving welke ruimer is dan "defect" dan wel “gebrek”, onder vermelding van een retournummer en voorts overeenkomstig de nadere door de leverancier te geven – eventuele schriftelijke - aanwijzingen. Indien niet aan de hier gestelde voorwaarden wordt voldaan, staat het de leverancier geheel vrij het goed als in goede staat bij de afnemer geleverd te beschouwen. Voorts staat het de afnemer vrij het defecte dan wel gebrekkige goed, voor zover zulks is toe te rekenen, bij de leverancier aan te melden voor retourzending waarvoor zal worden zorggedragen als aan het overige als hier bepaald is voldaan. Enig defect dan wel gebrek als hier aangegeven zullen terstond en in ieder geval binnen de hier aangegeven tijdspannen worden gemeld bij de leverancier op diens afdeling “Customer Support” onder overlegging van de bewuste pakbon en/ of factuur.
3.d Indien en voor zover sprake is van een goed dat beschadigd is voordat aflevering plaatsvindt, dient dit bij aflevering te worden aangegeven op de in 3.3. aangegeven wijze, of zo veel later als ontdekking van de beschadiging redelijkerwijze had kunnen plaatsvinden doch te allen tijde binnen 8 dagen na levering.
3.e Ter zake een verkeerd of onjuist geleverd goed staat het de leverancier vrij de goederen welke worden geretourneerd te weigeren als hem niet terstond na levering een bericht bereikt ter zake de verkeerde c.q. onjuiste levering met de verschillende desbetreffende artikelnummers. De desbetreffende goederen worden slechts in ongebruikte en voorts onbeschadigde staat teruggenomen. In het geval niet aan het alhier bepaalde wordt voldaan, staat het de leverancier vrij de levering als overeenkomstig deze voorwaarden als een volwaardige levering te beschouwen en van de afnemer betaling te verlangen, als ware er sprake van een bestelling. Indien de afnemer een goed dan wel goederen onjuist besteld, staat het de leverancier vrij 10% van de factuurwaarde van de bestelling in te houden.
3.f Onder serviceartikelen worden verstaan, die goederen die niet standaardmatig in het assortiment van leverancier zijn opgenomen. Het staat afnemer vrij deze goederen bij leverancier te bestellen, welke vervolgens door leverancier zullen worden afgeleverd overeenkomstig het alhier bepaalde en met in achtneming van de navolgende specifieke condities: Goederen als hier aangeduid kunnen slechts met de kleinste besteleenheid als geïndiceerd door de oorspronkelijke toeleverancier worden afgenomen. Goederen als hier aangeduid kunnen niet worden geretourneerd en kennen een afwijkende levertijd, welke bij de bestelling wordt opgegeven. Serviceartikelen kennen pas een leveringverplichting aan de zijde van leverancier op het moment dat de bestelling schriftelijk aan de zijde van de leverancier is geaccepteerd.
3.g Indien de afnemer een foutieve bestelling doet staat het de leverancier vrij 10% van de factuurwaarde van de bestelling in te houden.
3.h Op het moment dat de afnemer de opdrachtbevestiging, het serviceformulier extern, de (kopie-)factuur dan wel de pakbon ondertekent verklaard deze de goederen in goede staat ontvangen te hebben en akkoord te gaan met de algemene leveringsvoorwaarden zoals hier gesteld. De voorwaarden liggen ter inzage bij de leverancier.
3.i M.b.t. huurovereenkomsten zal pas overgegaan worden tot levering van producten en diensten nadat het volledig overeengekomen bedrag is voldaan aan de leverancier. Mocht de afnemer na schriftelijke opdracht de huurovereenkomst willen beeindigen, dient hij dit schriftelijk uiterlijk twee weken voordat de levering gepland stond te melden aan de leverancier. Het staat de leverancier vrij bij voortijdige annulering 10% van de factuurwaarde van de bestelling door te berekenen of achter te houden.
3.j Service/onderhoudsovereenkomsten worden aangegaan voor minimaal een jaar tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Er zullen echter pas diensten of producten door de leverancier worden geleverd nadat de betaling voor de betreffende termijn die is overeengekomen op rekening van de leverancier is bijgeschreven.
4. Betaling
Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, kan facturering geschieden, zodra de door de leverancier te leveren prestatie is voltooid. Als blijk van de voltooiing van de prestatie dient de afnemer een door hem getekend ontvangstbewijs (serviceformulier extern, keuringsrapport af te leveren goederen) ter hand te stellen aan de persoon die de goederen/diensten komt afleveren/ heeft uitgevoerd. Bij ondertekening gaat de afnemer akkoord met de geleverde diensten/producten en de daar uitvloeiende factuur. Betaling dient binnen de gestelde termijn na factuurdatum netto te geschieden, overeenkomstig de in de desbetreffende factuur aangegeven wijze. Betaling dient inclusief BTW te geschieden. Voor alle rechtsbetrekkingen die voortvloeien uit een niet aan deze Algemene Leveringsvoorwaarden onderhavige overeenkomst geldt een betalingstermijn van 8 dagen netto. De betaling dient te geschieden conform de overeengekomen valuta en zonder enige verrekening, korting en/of opschorting. Vanaf de vervaldag is de afnemer de wettelijke rente verschuldigd. Door de leverancier redelijkerwijs te maken kosten van invordering of van rechtsuitoefening anderszins, waaronder alle kosten berekend door externe deskundigen naast de in rechte vastgestelde kosten, zullen door de afnemer worden vergoed. De leverancier is gerechtigd om deze kosten forfaitair te bepalen op 10% van het verschuldigde, met een minimum van € 250,00.
5. Eigendomsovergang verlening/overdracht van rechten
5.1 Aan de afnemer afgeleverde zaken/goederen blijven eigendom van de leverancier en eventueel te verlenen dan wel over te dragen rechten blijven aan leverancier voorbehouden, zolang de afnemer niet de volledige tegenprestatie naar volledige tevredenheid van de leverancier heeft voltooid welke hij uit hoofde van de met de leverancier aangegane overeenkomst tot levering van zaken/goederen dan wel tot dienstverlening in verband met deze overeenkomst verschuldigd is.
5.2 De eigendom van de goederen gaat pas over op de afnemer, zodra deze al de verplichtingen uit de met leverancier gesloten overeenkomst nagekomen zal zijn. De afnemer is niet gerechtigd de goederen in welke vorm dan ook te vervreemden, te bezwaren, te verpanden of anderszins in de macht van derden te brengen, zolang de eigendom niet op hem is overgegaan. Zolang het eigendomsvoorbehoud geldt zal de leverancier gerechtigd zijn tot ongehinderde toegang tot het goed/de goederen. De afnemer zal aan de leverancier alle medewerking verlenen teneinde de leverancier in de gelegenheid te stellen het hier opgenomen eigendomsvoorbehoud uit te oefenen door de terugneming van de goederen.
5.3 Indien derden enig recht op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen willen vestigen of doen gelden dan is de afnemer verplicht de leverancier, zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden, hiervan op de hoogte te stellen en daartoe de noodzakelijke toestemming te vragen, welke overigens niet op onredelijke gronden zal worden onthouden. De vorderingen die de afnemer verkrijgt jegens zijn afnemers bij het doorverkopen van onder eigendomsvoorbehoud door de leverancier geleverde goederen dient afnemer aan de leverancier te verpanden conform de voorgeschreven wijze beschreven in artikel 3:239 van het Burgerlijk Wetboek en voorts op andere manieren medewerking te verlenen aan alle redelijke maatregelen die de leverancier ter bescherming van haar eigendomsrecht met betrekking tot de goederen wil treffen en welke de afnemer niet onredelijk hinderen in de normale uitoefening van zijn/haar bedrijf.
6. Risico
Zaken zijn voor risico van de leverancier tot het ogenblik waarop zij in de feitelijke beschikkingsmacht van de afnemer, of van door de afnemer gebruikte hulppersonen, zijn gebracht. In geval van enige discussie ter zake geldt als uitgangspunt het moment waarop de afnemer het in Artikel 4 bedoelde formulier “voor ontvangst” heeft ondertekend.
7. Garantie en aansprakelijkheid
7.1 Voor tekortkomingen ter zake voorvallen die geschieden binnen een rechtsverhouding waarop deze voorwaarden van toepassing zijn (daaronder tevens begrepen eventuele vorderingen voortvloeiende uit onrechtmatige daad, waaronder meer specifiek wordt verstaan vorderingen uit hoofde van productenaansprakelijkheid), aanvaardt de leverancier slechts een beperkte aansprakelijkheid en een garantieverplichting als volgt:
a. De aansprakelijkheid voor tekortkomingen is beperkt tot de geldelijke schade als gevolg van dood, lichamelijk letsel of waardevermindering wegens zaaksbeschadiging, en wel tot een bedrag van ten hoogste € 1.250.000,00 per gebeurtenis of samenhangende reeks van gebeurtenissen: en slechts voor zover de betreffende schade is veroorzaakt door schuld, te wijten aan de leverancier of aan personen voor wie de leverancier verplicht is aansprakelijkheid te aanvaarden en voorts slechts en voor zover de leverancier ook daadwerkelijk is verzekerd en diens verzekeraar tot uitkering overgaat ter zake de hier omschreven aansprakelijkheid. Door de leverancier beschikbaar gestelde zaken/goederen die, anders dan als gevolg van of voor rekening van de afnemer komende oorzaken gebrekkig blijken te zijn, zal de leverancier de betreffende diensten alsnog kosteloos deugdelijk uitvoeren, dit laatste indien en voor zover mogelijk. De leverancier verkrijgt of behoudt de eigendom van te vervangen zaken/goederen of onderdelen.
b. Voor zover de gebrekkigheid van de beschikbaar gestelde zaak of de geleverde diensten daarin bestaat, dat daardoor inbreuk wordt gemaakt op enig recht van intellectuele eigendom kan de leverancier aan de onderhavige verplichting voldoen door opheffing van het betreffende bezwaar of (te zijner keuze) door terugname van de betreffende zaak of ongedaanmaking van de betreffende diensten tegen teruggave van wat wegens het beschikbaar stellen daarvan betaald is. De hiervoor sub a en b aangeduide verplichtingen gelden slechts wanneer de afnemer de betreffende tekortkoming of het betreffende gebrek binnen bekwame tijd na de ontdekking daarvan aan de leverancier ter kennis heeft gebracht. Tenzij anders overeengekomen eindigt de in sub b aangeduide garantieverplichting in ieder geval drie maanden na de datum, waarop de/het betreffende zaak/goed is afgeleverd.
7.2 Iedere verdere aansprakelijkheid ter zake van tekortkomingen of gebreken is uitgesloten: zoals bijvoorbeeld aansprakelijkheid wegens overschrijding van leveringstermijnen, wegens storing van een productie - of distributieproces of van administratieve organisatie, wegens verlies of beschadiging van gegevensdragers of gegevensbestanden en schade wegens inbreuken op rechten van intellectuele eigendom.
7.3 De afnemer zal geen rechten jegens de leverancier inroepen of geldend maken wanneer daardoor, in gevallen waarin artikel 7.1 en 7.2 van dit artikel toepasselijk zijn, de leverancier verdergaande prestaties zou moet leveren dan in dit artikel voorzien.
7.4 Het bepaalde in dit artikel geldt ook ten gunste van alle (rechts)personen waarvan de leverancier zich in de rechtsverhouding jegens de afnemer bedient.
7.5 Voor zaken/goederen die de leverancier van derden betrekt en onbewerkt doorlevert, geldt de aansprakelijkheidsregeling van deze Algemene Leveringsvoorwaarden, tenzij de leverancier verdergaande beperkingen moet accepteren van de toeleverancier; in het laatste geval gelden de specifieke voorwaarden van de toeleverancier, welke op eerste verzoek kosteloos ter beschikking zullen worden gesteld aan de afnemer.
7.6 De afnemer vrijwaart de leverancier voor alle aanspraken van derden ter zake van schade die krachtens het in dit artikel bepaalde voor rekening van de afnemer zouden blijven, indien de betreffende derde de afnemer zou aanspreken.
8. Intellectueel eigendom
De leverancier neemt alle redelijkerwijs te vergen voorzorgen in acht om te voorkomen dat te leveren prestaties in strijd kunnen komen met enig in Nederland geldend recht van intellectuele eigendom van een derde. Indien desondanks aan de leverancier verwijt valt te maken van het feit dat inbreuk op een dergelijk recht wordt gemaakt zal de leverancier, onverminderd de in artikel 7 bepaalde grenzen, het geleverde tegen creditering van de verwervingskosten terugnemen, of zorgdragen dat de afnemer het geleverde, of een gelijkwaardige andere zaak, ongestoord kan blijven gebruiken; alles mits afnemer de leverancier tijdig in staat stelt om voor zijn belangen ten opzicht van degene die rechten van industriële eigendom geldend maakt, op te komen. Voor het overige verlenen afnemer en leverancier elkaar over en weer finale kwijting ter zake van eventuele claims van derden.
9. Overmacht
Bij het intreden van onvoorziene omstandigheden die de nakoming van de verplichtingen van partijen, zoals bij normale afwikkeling van de betreffende transactie valt te verwachten, in die mate verzwaren dat niet valt aan te nemen dat partijen de betreffende verplichting ook bij aanwezigheid van de onderhavige omstandigheden zouden hebben aanvaard, worden de betreffende verplichtingen aan weerszijden opgeschort. Als een situatie zoals in de vorige volzin bedoeld langer dan negentig dagen heeft geduurd, hebben partijen het recht om, binnen negentig dagen nadien, de overeenkomst door schriftelijke opzegging te beëindigen. Hetgeen reeds ingevolge de overeenkomst is gepresteerd wordt alsdan pro rata en terstond afgerekend, zonder dat partijen elkaar overigens verder iets verschuldigd zullen zijn.
10. Ontbinding
Mocht één van partijen surséance van betaling aanvragen of in staat van faillissement komen te verkeren, dan heeft de wederpartij het recht om de gesloten overeenkomsten door schriftelijke kennisgeving ontbonden te verklaren, dan wel(te zijner/harer keuze) om de nakoming van zijn/haar verplichtingen op te schorten. Alle van de tot opzegging gerechtigde partij verschuldigde betalingen worden alsdan terstond opeisbaar. Overigens blijven de rechten ter zake van niet-nakoming van verbintenissen onverkort aan de betreffende partij voorbehouden.
11. Toepasselijk recht en geschillen
11.1 Op deze voorwaarden en op overeenkomsten welke daarvan een uitvloeisel zijn is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
11.2 Alle geschillen - waaronder begrepen die welke slechts door één partij als zodanig worden beschouwd - die mochten ontstaan naar aanleiding van deze voorwaarden of van andere overeenkomsten welke daarmede samenhangen, zullen worden beslecht door arbitrage volgens de regels van het Nederlands Arbitrage Instituut te Rotterdam, dan wel naar keuze van de leverancier de Rechtbank te Arnhem of van de woonplaats van de afnemer.
12. Geldigheid
Deze voorwaarden behouden hun geldigheid ook na beëindiging of ontbinding van de gehele of een gedeelte van de overeenkomst.
Concernverrekening
Leverancier is te allen tijde gerechtigd om alle op geld waardeerbare vorderingen van, danwel op de afnemer te verrekenen met dito vorderingen van de leverancier en overige tot de V.O.F. New Computer Age (NCA) behorende ondernemingen op de afnemer.
Slotbepaling
Deze Algemene Leveringsvoorwaarden beogen een redelijke regeling van de rechtsverhouding tussen de leverancier en de afnemer. Voor zover zich omstandigheden mochten voordoen waarin deze voorwaarden, of enige bepaling daarvan, tot onredelijke uitkomsten mochten leiden, zullen partijen in goed gemeen overleg komen tot een oplossing welke in overeenstemming is met de geest en strekking van deze algemene leveringsvoorwaarden.